לייעוץ מהיר:

טיפול בחרדה חברתית

תוכן עניינים

תוכן עניינים

האדם הוא יצור חברתי מטבעו, אבל יש כאלה שמתמודדים עם קשיים משמעותיים במישור הזה. חרדה חברתית היא אחת מהפרעות החרדות היותר שכיחות שיש. היא עשויה לבוא לידי ביטוי במספר אופנים ובדרגות חומרה שונות, אולם המכנה המשותף הוא תחושות חשש או דאגה ממצבים חברתיים שונים, בין השאר עקב הפחד ממבוכה או מהשפלה בהם.

אם מוסיפים לכך את ההשפעות השליליות על החיים והתסמינים הנלווים לחרדה, לעיתים עד לרמת התקף פאניקה, ברור מדוע מדובר בבעיה שחייבים להבין איך להתמודד איתה.

מהם הגורמים לחרדה חברתית?

ההתמודדות עם חרדה חברתית אינה דבר פשוט, אלא דורשת בעלי מקצוע. המטרה העיקרית בחלק גדול מהמקרים היא לנסות להבין מהם הגורמים השורשיים שעשויים להסביר את החרדה: למשל, סיטואציה בעברו של האדם החרד שהותירה אצלו חותם עד עצם היום הזה. הבעיה היא שככל הנראה הפרעות חרדה בכלל וחרדה חברתית בפרט עשויות להיות מושפעות גם מגורמים קוגניטיביים, ביולוגיים או אפילו תורשתיים, כך שלא תמיד ההתחקות אחר גורמי החרדה תסייע לפתרון שלה.

איך מרגישים ומתנהגים עם חרדה חברתית?

קצרה היריעה מלפרט כאן באריכות על כל הקריטריונים שחייבים להתגשם על מנת שאדם יאובחן כסובל מחרדה חברתית על פי DSM5, ספר האבחנות הפסיכיאטריות האמריקאי שגם בישראל מיישרים איתו לרוב קו. בין התנאים האלו ניתן למנות:

  • פחדים וחרדות ממצבים חברתיים מגוונים: החל ממפגשים המוניים או פגישות עם אנשים שלא מכירים, דרך שיחות ישירות עם אדם אחר ועד לפעולות בסיסיות הנעשות בפומבי (למשל, אכילה)
  • חשש של האדם החרד שהוא יתנהג בצורה שתהפוך אותו ללעג או תביך אותו מול אחרים
  • הפחדים, החרדות והחששות אינם עולים בקנה אחד עם מאפייני הסיטואציה והאיום הקיים בה, אם יש כזה
  • אין הפרעה פסיכיאטרית אחרת שעשויה להסביר את התחושות שהאדם חווה

השורה התחתונה היא שאדם הסובל מחרדה חברתית נפגע בלא מעט צורות. שגרת החיים שלו צפויה להיפגע, עם הימנעות ממצבים שגרתיים החשובים לכל אדם באשר הוא. גם אם הוא משתתף בסיטואציות האלה, ייתכן מאוד שההתנהגות שלו תהיה שונה: למשל, הימנעות מקשר עין או הישקעות בטלפון הנייד שלו במקום באנשים שנמצאים סביבו.

מה שחשוב לא פחות הוא שלחרדה החברתית עלולים להיות גם תסמינים פיזיים, שצצים במהלך האינטרקציה החברתית או לפניה, דוגמת גמגום, הסמקה, צמרמורת, קוצר נשימה, עלייה בדופק ועוד. לבעיה גם תסמינים רגשיים, ובכוחה להעלות תחושות דוגמת כעס או דיכאון.

טיפול בחרדה חברתית אצל ילדים

טיפול בחדרה חברתית אצל ילדים הוא תהליך יעיל וחשוב שיכול לעזור לילדים עם קשיים חברתיים לפתח מיומנויות חברתיות חיוניות, לשפר את ביטחונם העצמי וליהנות מיחסים חברתיים בריאים.

טיפול בחדרה חברתית אצל ילדים יכול להתבצע במגוון צורות, כגון טיפול פרטני, טיפול קבוצתי או שילוב של השניים. מטרת הטיפול היא לעזור לילדים לזהות את המיומנויות החברתיות החסרונות שלהם, לפתח מיומנויות חדשות ולתרגל את המיומנויות החדשות שהם למדו.

טיפול בחרדה חברתית אצל מתבגרים

טיפול בחרדה חברתית אצל מתבגרים יכול לעזור להם להפחית את החרדה, לשפר את הביטחון העצמי שלהם ולהגדיל את התפקוד החברתי שלהם.

הטיפול הנפוץ ביותר בחרדה חברתית הוא טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT). CBT מסייע למתבגרים לזהות ולשנות את המחשבות וההתנהגויות שמובילים לחרדה.

טיפול בחרדה חברתית למבוגרים

טיפול בחדרה חברתית למבוגרים הוא תהליך יעיל ומוכח שיכול לעזור לאנשים שסובלים מהפרעת חרדה חברתית. הטיפול מתמקד בשינוי המחשבות, הרגשות וההתנהגויות שמובילים לחרדה חברתית.

טיפול בחדרה חברתית למבוגרים כולל בדרך כלל את המרכיבים הבאים:

חשיפה: חשיפה למצבים חברתיים מעוררי חרדה היא המרכיב החשוב ביותר בטיפול. המטופל לומד להתמודד עם החרדה שלו באופן הדרגתי, תוך תמיכה והדרכה של המטפל.
בנייה קוגניטיבית: המטופל לומד לזהות ולבחון מחשבות טורדניות וחשדניות שמובילות לחרדה. המטפל עוזר למטופל לפתח מחשבות חלופיות בריאות יותר.
אימון מיומנויות חברתיות: המטופל לומד מיומנויות חברתיות בסיסיות, כגון שמירה על קשר עין, בניית שיחה ואסרטיביות.

איך ניתן לטפל בחרדה חברתית?

כיום יש שיטות שונות שעשויות להקל על האדם החווה חרדה חברתית, כאשר בקליניקה שלי תוכלו לעבור שתיים מהיעילות ביותר לטיפול רגשי. ראשית, אני מבצעת טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT), המיועד לשנות את דפוסי החשיבה של האדם (כלומר, להמיר את אלו השליליים בחיוביים), מה שיאפשר בשלבים מתקדמים ביותר של הטיפול גם שינויים התנהגותיים רצויים.

בנוסף לכך, מוצע בקליניקה טיפול באמנות הנחשב אף הוא ליעיל בהתמודדות עם מצבים חברתיים. אדם הסובל מחרדה חברתית יתקשה פעמים רבות להסביר מה הוא חווה. ההנחה היא שדרך הביטוי שמאפשרת היצירה החזותית (למשל ציור) ניתן להבין היטב את התפיסות השורשיות הקיימות אצל אדם מסוים ולפעול לשנותן.

לתכנים נוספים ניתן להיכנס למגוון הפלטפורמות >> לינק

לימור רחמים

תרפיסטית באמנות

מטפלת התנהגותית קוגנטיבית-CBT

וויסות רגשי, חרדות, דימוי ובטחון עצמי

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב email

אני כאן בשבילכם,
צרו איתי קשר

השאירו פרטים, ואחזור אליכם בהקדם