הורות נרקיסיסטית היא דפוס הורות לא בריא שבו ההורים ממקדים את תשומת הלב בעיקר בצרכים וברצונות שלהם, תוך התעלמות או הזנחה של צרכי ילדיהם. במאמר זה נתמקד במאפיינים של התופעה, איך נזהה אותה וחשוב מכל – איך אפשר לטפל ולהבריא ממנה.

מהי הורות נרקיסיסטית?

הורות נרקיסיסטית היא דפוס הורות לא בריא שבו ההורים מתמקדים בעיקר בצרכים וברצונות של עצמם, תוך התעלמות או הזנחה של צרכי ילדיהם.

הורים נרקיסיסטים מאופיינים בתכונות כמו גרנדיוזיות, חוסר אמפתיה, תחושת זכאות והערכה עצמית מופרזת. הם עשויים לנצל את ילדיהם כדי לספק את צרכיהם הרגשיים, להשתמש בהם כדי לשפר את הדימוי העצמי שלהם או להעניש אותם כשהם אינם עומדים בציפיות הגבוהות שלהם.

הורות נרקיסיסטית יכולה להשפיע לרעה על התפתחות הרגשית, החברתית והפסיכולוגית של הילדים, ולהוביל לקשיים ביחסים ובתפקוד בהמשך חייהם.

איך מזהים הורה נרקסיסט?

טרם מחליטים לטפל בנושא באמצעות טיפול רגשי או כל סוג טיפול אחר, חשוב לדעת לאבחן את הבעיה. ישנם מספר סימנים עיקריים שיכולים להעיד על הורות נרקיסיסטית:

חשוב לציין כי הימצאותם של סימנים אלה אינה בהכרח מעידה על הורות נרקיסיסטית, אך שילוב של מספר מאפיינים והופעתם באופן תדיר ועקבי, יכולים להצביע על קיומה של דינמיקה הורית בעייתית מסוג זה.

השפעת ההורות הנרקסיסטית על הילד

הורות נרקיסיסטית יכולה להשפיע באופן שלילי ומשמעותי על התפתחותם הרגשית, החברתית וההתנהגותית של הילדים. ילדים להורים נרקיסיסטים עלולים לסבול מביקורתיות עצמית מוגזמת, קושי בוויסות רגשי, דימוי עצמי נמוך ובעיות בביטחון עצמי. הם נוטים לחוות תחושות של בדידות, דחייה וחוסר אמון, אשר מקשות עליהם ביצירת קשרים בין-אישיים בריאים.

כמו כן, הם עשויים לפתח דפוסי חשיבה והתנהגות בעייתיים, כגון מניפולטיביות, כעס, תוקפנות או הימנעות מאינטימיות רגשית. השפעות אלו יכולות להמשך גם אל תוך בגרותם ולהקשות על תפקודם בתחומי החיים השונים, אם לא יקבלו עזרה מתאימה להתמודדות עם הפגיעה שחוו.

ילדים שגדלו עם הורים נרקיסיסטים עלולים לפתח דפוסי התנהגות אופייניים, אשר משפיעים על חייהם גם בבגרותם. כמה מהדפוסים האלו כוללים:

לדוגמה, ילדה שאמה הייתה ביקורתית ותובענית מאוד לגבי הישגיה הלימודיים, עלולה לפתח תפיסה עצמית נמוכה ופחד כרוני מכישלון, שיובילו אותה לחתור למושלמות בלתי אפשרית בעבודה ובחיים.

הורות נרקסיסטית

הורות נרקסיסטית: איך מטפלים?

להתמודדות עם הורות נרקיסיסטית יש מספר דרכים אפקטיביות שיכולות לסייע הן לילדים והן למבוגרים שחוו חוויה שכזו:

טיפול ב-CBT

טיפול CBT המתמקד בהורות נרקסיסטית מציע זיהוי ותיקון דפוסי מחשבה והתנהגות לא מועילים שנוצרו כתוצאה מההתנהגות הנרקסיסטית של ההורה. באמצעות CBT, המטופלים לומדים לזהות מחשבות שליליות ואמונות מגבילות ולהחליפן במחשבות חיוביות ובריאות יותר. הטיפול מסייע לפתח כישורי התמודדות יעילים להתמודדות עם התנהגות נרקסיסטית ומניפולציות רגשיות, וכולל תרגילים ופעילויות שמתמקדות בשיפור הדימוי העצמי, הגברת תחושת העצמאות והעצמת הגבולות האישיים.

טיפול רגשי בהורות נרקסיסטית

טיפול רגשי בהורות נרקסיסטית מתמקד בעיבוד והבנה של רגשות מורכבים הנובעים מהקשר עם הורה נרקסיסטי. טיפול רגשי מסוג זה עוזר למטופלים לזהות ולבטא רגשות מודחקים כמו כעס, כאב ואשמה בצורה בטוחה ומכילה, והוא כולל:

טיפול משפחתי

טיפול משפחתי בהורות נרקסיסטית מתמקד בשיפור הדינמיקה המשפחתית ובהפחתת ההשפעות השליליות של ההתנהגות הנרקסיסטית על כל בני המשפחה, ועוזר לזהות דפוסים מזיקים ולבנות תקשורת בריאה ותומכת יותר.

בתהליך זה, המטפל עובד עם כל בני המשפחה במטרה לפתור קונפליקטים, לקבוע גבולות בריאים ולהגביר את ההבנה והאמפתיה בין בני המשפחה.

לסיכום

הורות נרקיסיסטית היא תופעה מורכבת ומזיקה, שיכולה להשפיע לרעה על התפתחותם הרגשית והנפשית של ילדים.  לילדים של הורים כאלה עלולים להתפתח קשיים ביצירת יחסים בריאים, דימוי עצמי נמוך ובעיות רגשיות שונות. עם זאת, חשוב לזכור שישנן דרכים להתמודד עם הורות נרקיסיסטית, הן עבור ההורים והן עבור הילדים.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *